Terug

De Zilverlijn: voor een praatje en luisterend oor

Vorige / volgende:

Van 2 maart 2015 tot 1 januari 2018 heeft het KPN Mooiste Contact fonds het project de Zilverlijn gehad. Ouderen die behoefte hebben aan sociaal contact worden door een vrijwilliger gebeld voor een goed gesprek.

Veel ouderen hebben behoefte aan persoonlijke aandacht: een praatje, even samen met iemand lachen. Nederland kent zo’n 200.000 extreem eenzame ouderen. Dit zijn mensen die maximaal één keer in de vier weken sociaal contact hebben. Samen met het Nationaal Ouderenfonds wil het KPN Mooiste Contact Fonds iets doen aan dit grote maatschappelijke probleem. Circa 1000 vrijwilligers zullen daarom de komende maanden telefonisch contact opnemen met ouderen die behoefte hebben aan contact

Luisterend oor

Ouderen die prijs stellen op een telefoontje worden gebeld door een KPN-vrijwilliger vanuit de speciaal ingericht mobile callcenter: de Zilverlijn-bus. De Zilverlijn-bus wordt op verschillende KPN-locaties ingezet. Op deze manier is het mogelijk om het komende jaar zes maanden lang het callcenter te bemannen met een roulerende groep KPN-vrijwilligers.

De Zilverlijn

De Zilverlijn biedt eenzame ouderen een luisterend oor en zorgt dat ze een praatje kunnen maken. Tegelijk is het een vorm van sociale controle waarbij vrijwilligers kijken of het goed gaat met ouderen die ze aan de telefoon krijgen. Het project is zo opgezet dat mensen niet zelf het initiatief hoeven nemen voor het contact. Op deze manier wil het KPN Mooiste Contact Fonds de drempel voor ouderen zo laag mogelijk te houden om zich aan te melden bij de Zilverlijn.

De Zilverlijn is dit jaar hét pilot project van het KPN Mooiste Contact Fonds. Afgelopen jaar werd in samenwerking met ’s Heeren Loo zorggroep onder de noemer JIP (Jouw Internet Portaal) een portal gebouwd voor mensen met een verstandelijke beperking. Ieder jaar kiest het bestuur van het fonds een project waarmee een maatschappelijk partner tijdelijk wordt ondersteund (met mensen, techniek en geld) om een project te realiseren. Dit naast de 'vaste' projecten als Klassecontact en de Mooiste Contact Dagen in het Rijksmuseum en de KPN Mooiste Contact diners rond de kerst.

Vanaf begin 2018 was er geen ondersteuning meer noodzakelijk vanuit het KPN Mooiste Contact fonds en draait de Zilverlijn op eigen kracht.

Vorige / volgende: